Fast sonor la Castelul Peleş

peles orga 1

Sala de muzică a Castelului Peleş a fost neîncăpătoare la dublul eveniment desfăşurat sâmbătă 25 octombrie 2014: lansarea primului compact disc cu înregistrări realizate pe orga istorică a castelului şi recitalul final al Stagiunii Sunetului Muzicii ediţia a IV a, manifestare organizată de: Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic, Radio România Cultural şi Asociaţia Pro Valores.

peles oraga 2

Protagonist a fost Remus Henning, organist al bisericii din Cisnădie, muzician care a susţinut numeroase recitaluri în ţară şi străinătate şi de asemenea a obţinut numeroase premii la competiţii desfăşurate în Franţa, Austria, Germania, Italia şi Kazahkstan.

Recitalul, îndelung aplaudat, a cuprins lucrări de Johann Sebastian Bach şi Johann Ludwig Krebs şi a fost precedat de lansarea celui de-al doilea compact disc din seria „Orgi Istorice din România.” Iubitorii artei sunetelor au asistat la un act cultural istoric. Anul trecut, organizatorul principal al stagiunii – ExcesMusic a reuşit repararea, recondiţionarea orgii istorice a castelului. Anul trecut a avut loc un prim recital pe acest instrument de o inestimabilă valoare. Orga Castelului Peles a fost construită in perioada 1904 – 1906 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanta instrumentului regal. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Dacă anul trecut a fost reparat, dacă anul trecut a fost făcut să răsune din nou, era păcat ca sonorităţile acestui giuvaer să nu fie imprimate. Iar sâmbătă, tot prin grija ExcesMusic şi a Svetz records, produsul finit – de o bună calitate grafică şi tehnică – a ajuns în faţa melomanilor.

coperta cd Peles

Noul produs discografic cuprinde opusuri de Krebs, Bach, Balbastre şi Albrechtsberger, în jur de 50 de minute de muzică, o călătorie în spaţiul sonor intim, elegant, spectaculos al Castelului Peleş.

peles orga 3

Astfel s-a încheiat o nouă stagiune Sunetul muzicii. 8 luni, 10 recitaluri, întâlniri cu mari artişti, dar şi cu tineri extrem de talentaţi, diversitate stilistică şi conceptuală, astfel poate fi sintetizată această a patra ediţie. Să sperăm că şi în viitor sala de muzică a castelului va rămâne un spaţiu viu şi destinat artei sunetelor ca la începutul secolului XX.

Posted on October 25, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: