Cvartetul Giocoso la Castelul Peles

Sâmbătă 18 aprilie, în ciuda vremii ploioase din Sinaia, sala de muzică a Castelului Peleş a fost neîncăpătoare la întâlnirea cu una dintre cele mai valoroase formaţii tinere de cvartet – Giocoso. Evenimentul înscris în cadrul Stagiunii Sunetul Muzicii ediţia a V a, manifestare organizată de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic, Asociatia Pro Valores şi Radio România Cultural.

BDM_1990

Recitalul s-a ridicat la aşteptările organizatorilor şi publicului, Cvartetul Giocoso, alcătuit din: violoniştii  Sebastian Câşleanu şi Teofil Todică, violistul Adrian Stanciu şi violoncelistul Bas Jongen, impresionând prin omogenitate, acurateţe, tehnicitate, frumuseţea şi logica construcţiilor sonore, calitatea sunetului. Deşi au prezentat un program care a acoperit trei secole de muzică, pornind de la Haydn – Cvartetul op.76 nr.5, continuând cu Cvartetul nr. 3 – File ale unui jurnal nescris de Krzysztof Penderecki şi încheind cu Serenada italiană de Hugo Wolf, cei patru muzicieni s-au încadrat perfect în tiparele stilistice ale fiecărei epoci. Mai presus de toate s-a văzut la acest Cvartet o mare plăcere de cânta, o mare plăcere de a oferi muzică de calitate.

BDM_2252

Ansamblul a fost înfiintat în anul 2003 sub indrumarea Cvartetului Voces. Din 2011, cvartetul studiază la Universitatea de Muzică și Interpretarea Artei din Viena, cu Johannes Meissl din Cvartetul Artis. Cvartetul este membru al Academiei Europeane de Muzică de Cameră și a participat în acest context la numeroase cursuri de măiestrie susţinute de mari muzicieni: Gerhard Schulz din Alban Berg Quartet, Miguel da Silva din Ysaye Quartet, membrii ai cvartetului Hagen, Andras Keller din Keller Quartet, Stefan Metz din Orlando Quartet, Shmuel Ashkenazi din Vermeer Quartet sau Tim Vogler din Vogler Quartet. Până în prezent Cvartetul Giocoso a obţinut şi numeroase premii la competiţii importante din Olanda, Austria şi Franţa. Cvartetul Giocoso a concertat în Austria, Germania, Olanda, Italia, Turcia, Norvegia și Franța, în aprilie 2013, a concertat la Casa Beethoven din Bonn, iar la începutul acestui an şi-a facut debutul în Marea Britanie la Wigmore Hall din Londra.

Prezenta Cvartetului Giocosso in Romania a fost sustinută de “Asociatia Identitate Culturala Contemporana” – aiccromania.org .

Stagiunea Sunetul muzicii de la Castelul Peleş, continuă luna viitoare, mai precis pe 30 mai 2015, cu un spectacol din cadrul turneului Va place tango?, susţinut de Analia Selis, violoncelistul Razvan Suma si chitaristul Julio Santillan.

Posted on April 20, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: