Orga – atracţie a Castelului Peleş

După ce acum doi ani a început recondiţionarea orgii istorice a castelului, după ce anul trecut a fost lansat primul compact disc realizat cu ajutorul acestui instrument extraordinar construit în anul 1904 de firma Rieger, ca op. 1000, pe 6-7 iunie 2015 am fost martorii primului festival de orgă din Castelul Peleş.

Iată după mulţi ani de tăcere, cu fonduri private, însă insuficiente pentru o renovare competă, instrumentul care se poate trasforma într-o atracţie a castelului a reînceput să depene poveşti sonore. Este un instrument deosebit atât pentru că la el a cântat Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, în arhive existând câteva poze cu Regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară, dar şi prin locul în care se află şi prin construcţia specială, el aflându-se într-o nişă între sala de muzică şi sala de jad şi se poate cânta din două console aflate în cele două camere.

Anusca si murariu - Peles

In prima zi a festivalului organizat de Exces Music prin programul Oportunităţi la tine acasă, finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România,  Muzeul Naţional Peleş şi Radio România Cultural, au fost invitaţi doi tineri de mare valoare: soprana Veronica Anuşca şi pianistul Mihai Murariu, care ne-au purtat prin două secole de muzică de factură religioasă, din baroc până în belcanto. Cei doi, cântând opusuri de: Bach, Stradella, Pachelbel, Mozart, Bellini şi Rossini au impresionat prin tehnicitate, prin frumuseţea construcţiilor sonore, prin forţa expresiei şi prin rigoarea abordării stilistice.

henning - peles

Publicul a venit în număr mare şi la cel de-al doilea eveniment, în care protagonişti au fost: cel care s-a ocupat de recondiționarea instrumentului– organistul Remus Henning şi violonistul Ladislau Csendes, artişti care au propus o călătorie în care melomanii au putut asculta opusuri rar prezente pe scene din România, lucrări semnate de: Giovani Battista Martini, Gaty Zoltan, Joseph Sulzer, Charles Bohm. De asemenea Remus Henning a extras dintr-o culegere îngrijită de Ursula Philippi şi tipărită în anul 2012, piese transilvănene pentru orgă, recent redescoperite după secole de uitare: creaţii de Josephus Fazakas Krisbacensis, Martin Schneider, fragmente din cartea de corale găsită în biserica din satul Toarcla sau din manuscrisul descoperit în biserica evanghelică din Archita.

henning peles

Festivalul de orgă din cadrul Stagiunii Sunetul Muzicii ediţia a V a îi face pe iubitorii artei sunetelor să spere pe de o parte că se vor găsi fonduri pentru renovarea completă a acestei bijuterii muzicale – orga Castelului Peleş, iar pe de altă parte că va exista o ediţie viitoare cu participare internaţională.

Posted on June 7, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: